St. Vincent Martyr Church, Madison, NJ

Project Summary:

Project Summary:: 

Over six years, myriad details, upgraded systems and liturgical furnishings have merged into a dynamic environment, enhancing the worship experience and bringing greater accessibility to all.

Project Detail:

Project Detail:: 

The Design Goal Statement for St. Vincent Martyr evolved from listening sessions, facilitated discussions, and the community’s responses to a questionnaire designed and analyzed by Rambusch. This Statement became a metric to measure each step forward against the original goals of the community. The result was a clear and cohesive design direction for the Church, expressed visually, verbally and of course economically. An historic reredos became the touchstone, helping to bring the design concept into reality. Originally part of a side altar, its material, style and size were reconfigured into a reredos that could house the new tabernacle. Its color, texture and calm tonalities became the guide to fine-tuning all the color and refinishing decisions in the sanctuary, and the interior environment overall.

All liturgical furnishings, new altar, ambo and font tower, took their design direction from the reredos. To match materials and details, parts of the original reredos were first sent to Italy. St. Vincent’s basement revealed surprise treasures — a cross and Chi-Rho — which were subsequently incorporated into the faces of the altar and ambo, lending continuity and a touch of the old upon the new. To complete the nave, Rambusch developed a new lighting system, including decorative lanterns of leaded glass. Dimming controls lend flexibility, supporting the various liturgies, ceremonies and events throughout the year. The overall result is a cohesive, welcoming and reverent environment for worship.